Traumaverwerking

Soms maak je iets mee in je leven dat je nooit meer vergeet. Een familielid dat niet van je af kon blijven. Onophoudelijke pesterijen op school. Mishandeling. Hoe je het ook wegstopt, het komt steeds weer boven drijven. Bij alles wat je doet. Er moet nu iets veranderen. Aarzel niet. Bel me.

Als je verleden je heden beheerst

“Met een lichamelijke wond ga je naar de dokter.
Waarom laat je die geestelijke wond onbehandeld?”

 

Soms maken we iets mee in het leven dat we nooit meer vergeten. Soms is dat zo ingrijpend dat het ons leven gaat beheersen of ‘normaal’ functioneren in de weg gaat staan. We noemen het dan een trauma, een geestelijke wond. En die kan na jaren nog steeds voor vlammende pijn zorgen. De tijd heelt helaas niet alle wonden.


Tak in de vijver

Misschien ben je als kind misbruikt of lichamelijk of geestelijk mishandeld. Of ben je veel gepest op school. Die nare ervaring probeer je zo diep mogelijk weg te stoppen. Als een tak in een vijver onder te duwen. Maar het vervelende van takken in vijvers is dat ze steeds weer onverwachts boven komen drijven. En als je ze te lang laat liggen, gaan ze rotten.

Misschien word je nog steeds misselijk als je aan dat familielid denkt dat niet van je af kon blijven. Misschien praatte je vader vooral met z’n riem of vuisten en ben jij nu ook altijd boos op de wereld. Had je op school een verschrikkelijke tijd en durf je nu nog steeds niet goed naar buiten.


Zwijgen helpt niet meer

In mijn praktijk behandel ik mensen waarbij hun verleden hun heden in de weg zit. Merk je dat je iets moet veranderen, maar weet je niet hoe of wat? Een ding is zeker: nog langer zwijgen helpt sowieso niet. Erover praten en het een plek geven is de enige manier. Dat is ontzettend moeilijk, maar kan niet anders.